Monday, June 18, 2007

RETELE

===========RETELE==============
Tot ce tine comunicare,in viata de zi cu zi,este strans legat de retele.Fie ca sunt retele prin care se realizeaza o comunicare prin telefon,prin posta,posta electronica,cea mai importanta parte a sistemului in sine sunt retelele care au redenumit conceptul,relelele dintre computere.
Poate cele mai complex alcatuite si mai raspandite in toata lumea puterea lor venind din modul in care sunt ‘legate’ una de cealalta.
Am sa va scutesc de povesti gen ‘scurt istoric’,si am sa trec direct la miez.Am prezentat un scurt punct de vedere,pentru a explica cat mai bine.
Am sa incep cu definitia :
O retea de calculatoare reprezinta un ansamblu de calculatoare interconectate prin intermediul unor medii de comunicatie, asigurĂ¢ndu-se in acest fel utilizarea in comun de catre un numar mare de utilizatori a tuturor resurselor fizice (hardware), logice (software si aplicatii de baza) si informationale (baze de date) de care dispune ansamblul de computere conectate.
Protocoale
Comunicarea intre doua computere si anume in acest caz,transmiterea de informatii intre cele doua se poate realiza numai daca acestea prezinta acelasi limbaj.In acest caz limbajul este protocolul si el poate fi :
*Ethernet –cel mai folosit
*ip-internet protocol
Acestea doua fiind protocoalele internetului.
Protocoalele stratului de transport :
*tcp-transport control protocol
*udp-user datagram protocol
Protocoalele care apar in stratul de aplicatie tcp/ip sunt :
*http –hyper text transfer protocol
*ftp-file transfer protocol
*smtp-simple mail transfer protocol
*dns-domain name service
*tftp-trivial file transfer protocol
*tcp-transport control protocol
*udp-user datagram protocol
Acum sa stau sa vi le explic pe fiecare in parte : sunt impartite in trei categorii :
*protocoale de aplicatie
*protocoale de transport
*protocoale de internet
Protocoalele de aplicatie sunt
*ftp-este folosit pentru a transmite informatii,fisiere intre doua computere,cele mai folosite porturi sunt 20 is 21.
*http-este folosit pentru a traduce informatii intre paginile web,portul cel mai folosit fiind 80.
*smtp-este un serviciu de mail,care e bazat pe modelul tcp/ip.Transfera serviciul mail intre doua dispozitive si ofera informatii despre mailul primit,portul cel mai folosit fiind 25.
*dns-asociaza un domeniu cu o adresa ip
*tftp-functioneaza exact ca ftp numai ca in de tcp utilizeaza udp,portul 69 fiind cel mai folosit.Este in felul acesta mai rapid dar mai putin sigur.
Protocoalele de transport sunt :
Pentru a transporta asa zisele segmente de informatie sunt doua protocoale folosite pentru transportul stratelor : tcp si udp.
Tcp este o conexiune intre punctele finale ale unei retele,acesta sincronizeaza si organizeaza traficul.Aici e mai complicat pentru ca acesta trimite un pachet initial numit syn recipientului,daca nu ma insel.Recipientul trimite un pachet de 'instiintare' ca la primit numit syn/ack.Dispozitivul care a primit pachetul trimite si el la randul sau un pachet,pentru a valida instiintarea.Acum si recipientul si primitorul au stability o conexiune prin care se pot trimite date de la unul la celalalt.
Udp este un protocol de transport care nu necesita o conexiune,acesta lucreaza intr-un mod similar cu al tcp,insa acesta trimite pachete fara pachetul initial,depinzand acum de cel care a primit pachetele respective daca le accepta sau nu.
Am sa trec la exact ce ma intereseaza pe mine cel mai mult : adrese ip.
Domain name:
*org
*edu
*com
*net
*gov
Un domain name este o adresa web,numele se identifica cu una sau mai multe adrese ip.Fiecare server web necesita cate un nume de domeniu : DNS – domain name system.Internetul este bazat pe adrese ip si nu pe ‘ domain names ‘.
Adresele ip sunt cele care dau identitatea dispozitivelor care fac parte din retea.Fiecare computer trebuie sa aiba o adresa ip pentru a se putea identifica in interiorul unei retele,indiferent de anvergura acesteia :LAN-local area network,MAN-metroppolitan area network,WAN-wide area network.
Ip-urile sunt constituite din 32 biti,divizati in 4 sectiuni cu 8 octeti.Ip=network si host,o parte identifica reteaua din care face parte iar ultima parte host-ul respective.
Ip-urile sunt impartite in clase ,4 clase mai exact,aceasta clasificare fiind facuta in functie de ce parte a adresei este folosita pentru a identifica reteaua si ce parte este folosita pentru a identifica host-ul.
Pentru inceput cam atat despre retele ,sper ca am fost destul de explicit,acest material adresandu-se celor mai n00bi.
Sincer sa fiu si eu sunt mai la inceput in retelistica dar invat permanent despre.
In legatura cu acest capitol o sa mai auziti de mine. J
fl0 fl0w © 2007

No comments: